Nytt från båtvärlden

Stölderna av småbåtar och motorer håller i sig

2013-09-21 | Källa: Securmark

I förra veckan, rapporterar Securmark, stoppade polisen en minibuss på gränsen mellan Ungern och Rumänien. Vid en närmare kontroll visade det sig att en av motorerna var stöldskyddsmärkt.

Polisen kunde snabbt, efter en check i registret, konstatera att motorn var stulen i Norge. Övriga motorer i minibussen var omärkta. Motorerna var på storlekar ner till 9,9 hk, och kanske var det därför ägarna inte riktigt kommit sig för att märka dem.

Även om man tycker sig kunna hantera förlusten av själva motorn, som i sig kanske inte betingar ett högre värde, tar det i regel mycket tid att ordna upp efter stölden. Ev skador på båten ska repareras, ny motor införskaffas och monteras liksom dialog med polis och försäkringsbolag som ska etableras.

 

Undvik havstulpaner - tvätta båtskrovet

2013-07-23 | Källa: Havstulpanprojektet

De flesta växter som sätter sig på båtskrovet, som till exempel musslor och alger, kan ofta skrapas bort från skrovet med enkla medel. Men det gäller tyvärr inte dessa små rackare, havstulpanerna, som sätter sig fast och tränger igenom färgskiktet de växer på. Efter en tid bildas ett mycket tätt kalklager under den förstörda färgytan.

Havstulpaner är ett gissel för båtägare. De sätter sig fast på båtbotten i slutet juli/början augusti och ökar friktionen med högre bränsleförbrukning som följd. Om din båt inte är bottenmålad kan det räcka med en tvätt för att hålla borta havstulpanerna. Är båten målad med bottenfärg som ska förhindra tillväxt ska båten inte tvättas, då färgen kan lossna och förorena naturen.
- Läs mer på Frågor och svar:
  Varför är det viktigt att ta bort havstulpanerna när de växer till? Är inte skadan redan skedd?
.
- Anmäl dig till Havstulpanprojektets sms-tjänst